Výroba gofia

Výroba gofia

 

Gofio je celozrnná múka, ktorá je súčasťou kanárske stravy už viac ako 2000 rokov. Kanárske ostrovy sú pre pestovanie obilia veľmi vhodné, darí sa mu aj na terasovitých poliach vysoko v horách.


Príprava gofio má iba dva kroky. Najprv sa opražia celé obilné zrná. Praženia dodá gofio veľmi dlhú trvanlivosť, nezameniteľnú chuť a zaujímavú farbu. Chuť a farba sú závislé na stupni praženia. V našej ponuke sa môžete stretnúť s tromi stupňami: tueste suave (ľahko pražené), tueste medio (stredne pražené) a tueste fuerte (silno pražené).


Opražená zrná sa potom rozomelú na jemný prášok. Predtým sa na mletie gofio používali vodné mlyny. Na miestach, kde nebolo možné umiestniť mlynské kamene do tečúceho potoka, sa používali mlyny ručné. V 20. storočí je nahradili elektrické mlyny, ktoré melú gofio aj dnes.


Pôvodne sa gofio vyrábalo len z jačmeňa. Neskôr sa začali používať aj ďalšie druhy obilia. V dobách najväčšej núdze Kanářané pripravovali gofio dokonca aj zo semien trávy.

 

V našej ponuke nájdete: