Mojo omáčky

Omáčky Mojo


Omáčky Mojo (čítame "Mocho") sú hviezdou kanárske kuchyne, ktorá zachutí snáď každému návštevníkovi ostrovov. Z posledných výskumov vyplýva, že táto omáčka má za sebou dlhú a fascinujúce histórii dlhú niekoľko sto rokov a presahuje tri kontinenty.
 

História:


Mojo vzniklo ako veľmi chutný dôsledok polohy Kanárskych ostrovov ako pomyselného mostu medzi Európou, Afrikou a Amerikou. Bolo pravdepodobne vymyslené na Kanárskych ostrovoch, pretože práve tu sa prvýkrát stretli všetky ingrediencie, chilli papričky a paprika z Južnej Ameriky, korenie a olivový olej zo Španielska, rímska rasca zo severnej Afriky. A kuchyne Guančov, pôvodných obyvateľov, ktorá sa vyvíjala viac ako 1500 rokov pred príchodom Španielov, hrala tiež svoju úlohu.


Zelené mojo je variantom stredomorských zelených omáčok vyrobených z byliniek, octu, oleja a cesnaku, ktoré sú k videniu a ochutnanie od Portugalska po Taliansku. Pôvodný recept asi pochádza z Blízkeho východu, odkiaľ ho priniesli legionári.
Červené mojo má svoje korene v severoafrickej a španielskej kuchyni, ovplyvnenej 800letou Arabskú nadvládou), je podobné marockej omáčke chermoula, ktorá sa skladá z olivového oleja, citrónovej kôry, cesnaku, chilli, papriky, rímskej rasce, koriandra a petržlenu.
 

Výroba a použitie:

Kanárske Mojo je omáčka alebo dip vyrobený z oleja (často slnečnicového alebo olivového), soli, octu a cesnaku. Červené mojo získava svoju chuť a farbu od červenej papriky, čili a často rímskej rasce. Kým zelené Mojo sa vyrába zo zelených paprík, petržlenu alebo koriandra.
Samotné kanárske mojo je plné zaujímavých chutí, nie je však príliš pikantné. Ak si však nevyberiete ostrú variantu, ktorá sa vyrába z celých paprík a papričiek vrátane semienok. Často sa používa miestna chilli známe ako, pimientos de la puta madre '. Na Kanárskych ostrovoch má takmer každá rodina vlastný recept na mojo, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu.
Červené mojo sa tradične podáva s malými zemiakmi varenými v morskej alebo veľa osolenej vode, kým nezískajú zvláštny vrásnený vzhľad a nevytvorí sa na nich slaná krusta (papas arrugadas). Zelené mojo je tradičný omáčkou k rybám, ktorých je okolo ostrovov dosť a dosť.
Často uvidíte červené a zelené mojo v reštauráciách podávané ako predjedlo s chlebom, niekedy sa pridáva aj omáčka aioli.
Moderná kanárska kuchyne využíva mojo na mnoho rôznych spôsobov, mieša sa z nich Mojonéza (mojo zmiešané s majonézou). Alebo môžete mojo dať do burgerov miesto kečupu alebo barbecue omáčky.
dobrú chuť