História gofia

História gofia

 


Gofio je najstarší potravina Kanárskych ostrovov. Už pred 2000 rokmi ho vyrábali ich pôvodní obyvatelia, Guančovia. Tí pravdepodobne patrili k Berberom a priplávali z Afriky. Na ostrovy si so sebou priviezli dobytok a osivo. Z obilia Guančovia pestovali iba jačmeň. Ďalšie druhy obilia sa na Kanárskych ostrovoch rozšírili až v 15. storočí, kedy je obsadili Španieli.


Gofio tvorilo základ stravy Guančov. Na ostrovoch sa obilie pestovalo ľahko, na terasovitých poliach sa mu darilo aj vysoko v horách. Gofio sa vyrába z celých obilných zŕn, ktorá sa najskôr opražia a až potom sa rozomelú. Guančovia zrná pražili nad otvoreným ohňom. Opražené obilia potom zomlelo pomocou veľkých mlynských kameňov, ktoré sa nachádzali všade tam, kde v tiesňavách tiekla voda.


Gofio sa pôvodne vyrábalo len z jačmeňa, neskôr aj z kukurice, prosa, pšenice, ovsa, v časoch núdze dokonca aj zo semien trávy. Táto múka Guančov pomohla mnohým ľuďom prežiť obdobie sucha, neúrody a hladomoru.


V 15. storočí si gofio pre jeho jedinečné vlastnosti obľúbili aj moreplavci. Na svoje objavné plavby si ho bral aj Krištof Kolumbus, ktorý sa na Kanárskych ostrovoch zastavil pri každej svojej ceste západným smerom. Gofio si na more brali nielen významní objavitelia, ale aj emigranti, ktorí v 2. polovici 19. storočia zamierili do Južnej a Strednej Ameriky.


Gofio bolo po stáročia základom kanárske stravy. Guančovia z neho dokázali vykúzliť chleba i sýte polievky. Gofio ľudia vyrábali a jedli aj po príchode Španielov. Neskôr sa mu začalo hovoriť "chlieb chudobných", bolo považované za druhoradú potravinu. Ale aj napriek tomu ho mala doma každá rodina, predstavovalo totiž železnú zásobu pre prípad sucha a hladomoru. Stále sa ale udržovalo v podobe tradičného pokrmu gofio amasado, ktoré je rozdávanie pri folklórnych slávnostiach Romerías (viac tu).


V súčasnosti oslavuje gofio veľký návrat. Stalo sa bežnou súčasťou jedálnička tých Kanářanů, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl. Mladí kuchári s gofio často experimentujú, ich nápadité kreácie okúzľujú nielen zvedavé turistov. Objavila sa aj zmrzlina s gofio, vyrába sa aj dokonca pomerne dobré pivo značky Volcán, ktoré je vyrobené z gofio a sladu.


Gofio teda aj dnes neodmysliteľne patria ku kanárske kuchyni